Mikael Thomasson på Sagomuseet skriver på museets blogg om uppgifter om skrämmande clowner. Han skriver bland annat

”Vi på Sagomuseet kan konstatera att man i alla tider sett hemska saker. I svunnen tid såg människor monster som lindormar, gloson och varulvar av den enkla anledningen att dessa varelser fanns i människors begreppsvärld. Kanske är det så att man ibland ser det man förväntar sig att se, men som sagt, detta hindrar inte att vi skall ta clownrädslan på allvar.”

Han hänvisar också till flera länkar om fenomenet.

http://sagomuseet.wordpress.com/2016/10/19/clownskracken/

12191160_10204290138088631_8196076854940970382_o”Riktiga clowner bär inte masker.” 

Ystads Allehanda har intervjuat clownerna Viveca Olofsson och Gunilla Olsson. De är båda kritiska till hur medierna har agerat i den senaste veckans hysteri kring de personer i clownmasker som ger sig ut för att skrämmas. Viveca har bland annat jobbat som sjukhusclown och är numera del i projektet ”Clowns in transit”, där clownerna besöker transitboenden.

I synnerhet vänder de sig emot att ordet clown används i sammanhanget. – Jag tycker att media har hetsat på med sina löpsedlar. När det står att clowner skrämmer, hur ska ni då benämna oss som är professionella? säger Viveka Olofsson.

– Om man är seriös som clown är man öppen och samarbetar med sin publik. Man använder sig av sin egen personlighet och utseende, säger Viveka Olofsson. – Det handlar om att avslöja sig själv och sina svagheter, medan de här i masker döljer sig totalt.

Samtidigt förstår de att det finns något lockande i att använda clownen – som ska locka till skratt – i omvänt syfte. Men de har inte mycket till övers för personerna som ger sig ut för att skrämmas.

– Möter jag någon ska jag konfrontera dem och dra av masken, säger Viveka Olofsson.

http://www.ystadsallehanda.se/ystad/riktiga-clowner-bar-inte-masker/

Bild: Malmöclownen Viveca Olofsson