Nu är det dags att mötas kring framtidsfrågor, enligt BNS intention att ses mer än en gång per år på årsmöte. Ambitionen är att förlägga dessa års- och halvårs möten på olika platser runt om i landet och i år har Karlskrona och medlemsföreningen ”Berättelser under eken” tagit sig an möjligheten att synas och höras på berättarkartan.

Dessutom är det dags för Berättarslam-SM igen, där vinnare från de olika regionala berättardusterna träffas under festliga, lättsamma och rafflande former för att göra upp om SM-trofén 2017. Arrangör är berättarföreningen ”Berättelser under eken” med stöd av BNS. Tanken är att bjuda på innehållsrika möten under dagarna två.

PROGRAM

Fredag 6 oktober oktober

kl 12-17:  Internt BNS-möte för tillresta representanter från medlemsföreningarna. Mer detaljerad dagordning från BNS styrelse följer senare.

kl 20-22: Berättarcafé där såväl de tävlande (kan värma upp) som andra tillresta, plus förstås även lokala berättarfenomen – får möjlighet att visa och låta höra sig. Plats troligtvis Karlskrona biblioteks hörsal. Naturligtvis är det en offentlig tillställning.

Lördag 7 oktober

kl 13-14: Inspirationsföreläsning. Karlskrona Konsthall. Ljungby Sagomuseums chef Meg Nömgård, kommer att berätta om deras arbete kring muntligt berättande och nomineringen till utmärkelsen immateriellt Världskultursarv . Karlskrona är redan världskulturarvsstad i kraft av sin stolta marina tradition.

kl 15: SVERIGEMÄSTERSKAP I BERÄTTARSLAM, Karlskrona Konsthall. Höjdpunkten för detta evenemang

Tävlande: 

Anders Holmberg – Stockholm, Berättarnätet Öst

Karin Ferry – Umeå, Berättarnätet Norr

Ann-Margret Tengblad – Östergötland, Berättarnät Norrköping

Jonas Persson – Ljungby, Berättarnätet Kronoberg

Michael Helgesson, Karlskrona, Berättelser under Eken

En tävlande från Skånska Berättare utses i Malmö 30 september

Sedan 2005 har det tävlats varje år och projektbidrag har erhållits från Statens kulturråd, vilket möjliggjort att vi kan erbjuda tävlande ifrån hela landet som segrat i lokala eller regionala tävlingar, resa och logi samt möjlighet att erövra titeln som årets Slammästare. Vilket inte utesluter möjligheten att man i just det ögonblicket är Sveriges bästa berättare. Eller inte… Men kanske den lyckligaste? Arrangörerna, det har varit många olika, har ibland haft en tradition att åstadkomma så mycket glad stökighet som möjligt, då det annars som i många tävlingssammanhang lätt kunnat bli väl mycket ”blodigt allvar”. Bort med det säger årets arrangörer.

Evenemanget stöds av Kulturrådet och Kultur fritid i Karlskrona kommun. 


ARRANGERA GÄRNA FLER LOKALA SLAM

Vi vill i sammanhanget uppmana BNS medlemsföreningar att ordna flera egna slam och skicka vinnaren till Karlskrona. Allt betalt, som sagt, och en underbar och nyttig erfarenhet. Det är inte för sent!

Det behöver inte vara så krångligt heller, försäkrar undertecknad. Ta gärna kontakt med BNS styrelse för råd och tips om hur det kan gå till, (lite hur som helst faktiskt, i alla fall på lokal nivå, inget slam skall vara hugget i sten) reglerna är i grunden ganska enkla!

FRÅGOR ELLER FUNDERINGAR?

Har ni frågor i samband med möten och Slam kontakta: jorgen.bodner@comhem.se

Anmäl er till Anna Lundquist i BNS styrelse, om ni vill delta samt om ni vill berätta under berättarkafeet (max 7 min) – och glöm inte meddela eventuellt behov av specialkost!  kontakt@annasaga.se

Till alla BNS-medlemmar: Välkomna i oktober till Karlskrona!

Jörgen Bodner samordnare och MC (Master of Ceremonies)