BNS tackar alla medlemsföreningar för inspiration och arbete under 2014. Här följer en slags årskrönika över artiklar från websidan:

Årsmöte 2014 och workshop med Abbi Patrix

BNS årsmöteNärvaro och möte var fokus när Abbi Patrix höll workshop vid Berättarnätet Sveriges årsmöte i Malmö 7-9 mars 2014. Vi fick utveckla vårt berättande konstnärligt och arbeta med hur vår svenska berättartradition ska möta Europa under den europeiska berättarkonferensen FEST i Västerbotten i juni.

Vid årsmötet väckte styrelsen frågan om BNS´s medlemsformer. För att vidga intresset för berättande och ge berättarintresserade inom projekt, andra kulturföreningar, institutioner och enskilda berättare möjlighet att bli medlemmar beslutade årsmötet att en grupp ska arbeta med frågan om medlemsformer och presentera ett förslag vid nästa årsmöte. Foto: Rose-Marie Lindfors

Världsberättardagen

”Drakar och monster” var temat för Världsberättardagen 20 mars. Vid årsmötet beslutades att BNS ska arbeta för att Världsberättardagen ska föras upp på UNESCOS världsarvslista över det immateriella kulturarvet.

Berättarfestivalen i Skellefteå

Berättarfestivalen i Skellefteå gick av stapeln 24-30 mars. Nytt 2014 är att Berättarfestivalen i Skellefteå  presenterade en två dagars konferens som utgår från övertygelsen om att i berättandet finns kraft att påverka och förändra vår värld till en bättre plats.

Berättarnätet Kronoberg rådgivare för UNESCOs konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet

10010462_10152384612318609_8567700166282206144_oVid Unescos mellanstatliga kommittés möte i december 2013, i Baku Azerbajdzjan, fattades ett beslut att Berättarnätet Kronoberg skulle erhålla en ackreditering som rådgivare till Unesco rörande det immateriella kulturarvet. .  2-4 juni träffades så Generalförsamlingen i Paris och Berättarnätet Kronoberg fick sin slutgiltiga ackreditering även av det högsta beslutande organet.

Utmärkelsen är unik eftersom det är första gången som svenska icke statliga kulturorganisationer får en sådan ackreditering.

FEST 2014 Europeisk berättarkonferens i Västerbotten

10382104_10152433742458864_7488893139454358674_oFEST-konferensen i Västerbotten pågick 8-12 juni. Konferensens tema var ”Storytelling in Movement”. 28 st av Sveriges alla berättare deltog och bjöd de 60 europeiska deltagarna på berättelser från hela landet. På måndagskvällen var det Berättarvandring. Medlemmar i BNS berättade då för Europa om skogsrået, en alltför tidig julotta, djävulen som ville bli kung över Jämtland, björnen som förlorade sin svans och om starka män.

På tisdagen färdades hela FEST-konferensen till Koppsele sameby och fick ta del av samiska berättelser, samisk kultur, matlagning och jojk.

Konferensen reste vidare mot Umeå och på torsdagen avslutades den med FEST General Meeting. Rose-Marie Lindfors, BNS´s ordförande och eldsjäl bakom konferensen avgick ur FEST´s styrelse och Marina Granlund valdes in.

Med dessa ord sammanfattar deltagarna konferensen:

FEST ord

Foto: Mats Rehnman och Rose-Marie Lindfors

Ljungby Berättarfestival 13- 17 juni

nistingurI år firade Ljungby berättarfestival 25 år. Bengt-Göran Söderlind och Per Gustavsson som var med vid den första festivalen förrättade invigningsceremonin. Ett nytt inslag i årets festival var att ett Lajv ”I lägereldarnas och sagornas tid” utspelar sig under festivalen med Lajvgruppen Nistingur. Ännu en nyhet är ”Artists in Residence” där två berättare och två musiker under tre dagar stängs in för att skapa en föreställning som framförs under söndagskvällen. Det är berättarna Sara Arambula och Anders Granström och musikerna Erik Ask-Upmark, och Nadin Al Khalidi. Festivalen innehöll Nordiskt berättarläger för ungdomar och internationella och svenska berättare. Mickelpriset tilldelades Göran Hemberg.

Berättarnätet Sverige fanns på plats i ett tält i Sagomuseets trädgård för samtal med konferensdeltagarna.

Foto: Björn Gullander

Sommar i Berättarsverige

sjoboSå fyllde BNS´s medlemsföreningar sommaren med berättande: Hidde iyo Dhaqan avslutade ett treårigt berättarprojekt “Egna röster Egna bilder” med utställning och Somali café hela sommaren vid Stortorget i Malmö.

Berättarkafé på Västra kajen i Piteå och Kafé Agnez i Malmö, Berättarnas torg i Stockholm och Berättelser vid elden i Göteborg…

Mamma Bäver arrangerade internationell berättarfestival i Örsundsbro 15-17 augusti ”The Quest for the Heart of Man”.

Foto: Hidde iyo Dhaqan

SM i Berättarslam

Alla i AlingsåsSM i Berättarslam arrangerades i år av den nystartade medlemsföreningen Kreativa Berättare Alingsås. De tävlande var Anna Lundquist Syd, Jonas Persson Öst, Helena Heyman Kronoberg, Linda Kernell Norrköping, Ann Helmer Väst och Karin Ferry Norr. Linda Kernell utropades till segrare och svensk mästare år 2014.

Berättarklubben i Landskrona 15 år

9 augusti firade Berättarklubben 15-årsjubileum på Why Not Café i Landskrona

Berättarnas län

”Västerbotten är Berättarnas län, men egentligen berättas det inte mer i Västerbotten än på andra håll i landet och världen. Inte heller är vi duktigare än andra på att berätta. Men en sak är vi väldigt bra på här i Västerbotten, och det är att samverka…” skriver Rose-Marie Lindfors här på BNS´s hemsida. http://www.berattarnatet.se/2014/11/hur-vasterbotten-blev-berattarnas-lan/

Berättarnätet Kronoberg till Island

Den 4 september reste 28 personer till Island i Berättarnätet Kronobergs regi.  Vill ni följa deras resa, gå in på Sagomuseets blogg. http://sagomuseet.wordpress.com/

Att introducera berättandets magi i vuxenutbildning

SheherazadeLampDet sammanfattar ”Sheherazade – 1001 berättelser för vuxenlärande”, ett projekt som vill införa berättande och användning av berättarteknik som en pedagogisk strategi och ett pedagogiskt verktyg i vuxenutbildning. På projektets hemsida går det att ladda ner manualen  http://www.sheherazade.eu/sv/content/manual

Muntligt berättande ökar läslusten  

Sagomuseet har med stöd av Kulturrådet startat upp ett nytt projekt. I samarbete med Astradskolan i Ljungby kommer berättarpedagogerna att  arbeta med att öka mellanstadieelevers läslust och intresse för litteratur. Verktyg som kommer att användas är muntligt berättande, digital teknik och rollspel. Berättandet skapar lugn och ro samt ger en positiv väg in i berättelsernas och litteraturens värld.

Berättarsamarbete över Öresund

Danska och svenska berättare invaderade Biblioteket i Helsingör under Nordiska Biblioteksveckan med berättelser om Nordiska troll.

Muntligt kulturarv räddas undan kriget

chwb-logoMedan kriget rasar förstörs Syriens och Iraks kulturarv. I Libanon och Jordanien arbetar organisationen ”Kulturarv utan gränser” för att samla in folksagor. Under året har projektet samlat in 260 sagor. Berättare från Fabula Storytelling deltar tillsammans med berättare från Mellanöstern.

Berättarnas rum

Skelleftebygdens Berättarförening invigde BERÄTTARNAS RUM den 6 december.

 

Nya medlemsföreningar 

IMG_2555BNS har under året fått två nya medlemsföreningar ’”Kreativa Berättare Alingsås” och ”Musikberättarensemblen”.

Foto: Anna Ingels